fredag, januar 11, 2013

Peter Lund Madsen - Dr. Zukaroffs testamente

Min vurdering: 3/6 
Peter Lund Madsen - Dr. Zukaroffs testamente
"En bog om menneskehjernen"
(Læst januar 2013 - 548 sider. Gyldendal).

Både "hjerne Madsen" i al almindelighed, og teori omkring den store fedtklump vi kalder hjernen har altid interesseret mig. Derfor skulle Madsens nye bog også en plads i bøger der skulle læses.

Sådan ville menneskets krop se ud,
hvis kropsoverfladens fordeling svarede til,
hvordan hjernen prioriterer de
informationer, vi får gennem vores sanser

Bogen er en sjov blanding af spænding, gode historier og reel viden om hjernen. Madsen mener han har bestræbt sig meget på at gøre stoffet både vedkommende og let forståeligt. Herudover står der - for de der skulle have brug for det - også en hel del mellem linjerne. Først når man har læst og forstået denne bog, ved man, hvem dr. Zukaroff er, og hvorfor bogen tjener som hans testamente skriver Madsen. Personligt er jeg dog ikke helt så sikker på jeg er helt sikker på hvem denne doktor nu er efter at have læst bogen.
Vælger man at give sig i kast med bogen, skal man bestemt ikke være bange for fremmedord. Man skal være beredt på ord som: sekundære synscortex, associative sanse cortex, temporal lap, cromati constans osv, men det hele bliver godt forklaret og skåret ud i pap.
Jeg syntes bestem bogen er læseværdig, men det er ikke en bog man skal læse hvis man er træt eller uoplagt. Den kræver en del koncentration. Man skal desuden have en vis nysgerrighed omkring hjernen og hvordan den fungerer da bogen til tider godt kan blive lidt lærerbogs agtig.





2 kommentarer:

Sidsel sagde ...

Super fedt at du har læst om hjernen. Jeg interesserer mig selv meget for hjernen, og har brugt det sidste år på at arbejde med neuronale stamceller og Parkinsons disease, i forbindelse med mit speciale :) Så synes det er fantastisk at du har gidet at tage dig tid til at sætte dig lidt ind i det. Er fascinerende når man først kommer igang :)

Sidsel sagde ...

Tak for tippet:) Det vil jeg da lige tjekke ud:) Kort fortalt arbejder jeg med differentieringen af neuronale stamceller til dopaminerge neuroner (som man mister ved Parkinsons Disease).