Fantasy for voksne

Inspiration til din næste fantasy bog:
Skulle man forsøge at tegne et landkort over fantasy-genren, ville der åbenbare sig et forunderligt område: et land med dybe skove og brede vidder, mørke skygger og spraglede landsbyer, områder med sære vækster eller blot markeret med påskriften ”Her er drager”.
Det er et land med snørklede og udviskede grænser til horror, science fiction, socialrealisme, ja sågår den folkelige krimigenre vil man møde her. Fantasy er ikke blot bøger med drager eller troldmænd, henvendt til teenagere. Det, der kendetegner genren, er magien. Magien, der måtte være umuligt i den verden, vi kender og bevæger os i. Her er oplistet en række forskellige gode bøger, fra de store episke serier til de små romaner, hvor magien blot er som en glitren i baggrunden.

 
 

"Grænselandet"

Vores egen verden bliver stillet i et nyt perspektiv, når magien viser sig i skyggerne.
Her er romaner, hvor magi og virkelighed bliver knudret sammen, og resultaterne er uforudsigelige men fascinerende


Keith Donohue: Skifting
2006, 308 sider
En skifting er et troldebarn efterladt i stedet for et menneskebarn. Med udgangspunkt i den mytologi fortæller Donohue en gribende og intens historie om drengen Henry Day, der vil løbe hjemmefra men bliver taget af væsenerne i skoven. Historien følger hans nye liv i skoven og skiftingen, der tager hans plads blandt mennesker. Det er en bog, der konstant skifter for øjnene af en og holder en fast.

Zoran Živković: Biblioteket
2006, 149 sider
Den serbiske forfatter byder på seks korte historier fra et halvmagisk grænseland, hvor grænserne mellem bøger og virkelighed langsomt bryder sammen. Zivkovic skriver for de, der holder af Borges’ magiske realisme, og har med ”Biblioteket” begået en bog om bøger og en bog for læsere.

Haruki Murakami: Trækopfuglens krønike
2003, 635 sider
Toru Okada er en helt almindelig og ganske stilfærdig mand. Da først hans kat og siden hans kone forsvinder, kommer han i kontakt med en række mærkværdige mennesker og besynderlige historier. Langsomt bliver han trukket ud af sin stille tilværelse og ud på en rejse, der bliver mere og mere uvirkelig.

Steven Hall: Råchokteksterne
2008, 445 sider
Hall opstiller sine helt egne og unikke regler for verden: Idéer har magt, og tankernes verden har deres helt egen økologi og deres helt egne rovdyr. Hovedpersonen bliver offer for et sådant: en ludovik, en begrebshaj, der kan lugte hans tanker. Hall bruger sproget som magi og skaber en genkendelig verden, hvor foruroligende ting stirrer gennem sprækkerne.

Scarlett Thomas: Mr. Y’s forbandelse
2008, 545 sider
Scarlett Thomas leverer sin roman med en god portion filosofi. Titlens forbandelse siges at hvile over et værk af den obskure, victorianske forfatter Thomas Lumas, men da det lykkes den studerende Ariel Manto at få fat i bogen, opdager hun, at den giver adgang til vort fælles ubevidste. Desværre er hun ikke den eneste, som kender til bogens indhold. På baggrund af Ariels flugt fra et par skumle typer diskuterer forfatteren virkelighedens natur.

Jim Butcher: Stormfront
2009, 284 sider
Harry Dresden er detektiv af den gammeldags type. Han er hårdkogt og retskaffen, selv om ikke alle tror det, og så synes han at være målet for alverdens ulykker. Men de skurke, han bekæmper, er mere end gammeldags. Faktisk er de ofte ældgamle, udøde eller bare ekstremt onde. "Stormfront" er førstebind i ”Dresdenfilerne”, der kombinerer action, spænding og masser af sort, sort humor.


"Gennem sprækkerne"

Der, hvor de fleste nok genkender fantasy, er, når vore hovedpersoner bevæger sig gennem en verden, der ikke er vor egen. Og hvor nogle forfattere fremstiller vores verden med magien som et krydderi, så er der også de værker, hvor vores verden eksisterer side om side med en anden, oftest skjult verden, hvor mange ting kan ske.


Neil Gaiman: Neverwhere
1999, 290 sider
Fantasy handler om ofte om uvirkeligheden, der skinner gennem sprækkerne i verden. I ”Neverwhere” falder Richard Mayhew mere eller mindre gennem de sprækker og opdager den skyggefulde verden, der eksisterer side om side med vores egen. Det er en verden fyldt med farer og undere og en enkel afgrundsdyb engel. Læs også Gaimans ganske anderledes "Stardust”. 

Guy Gavriel Kay: Fionavar-gobelinen
Udgivet samlet i 2001, 915 sider
Tre jurastuderende fra Toronto trækkes fra vores verden over til riget Fionavar, hvor de indblandes i kampen mellem godt og ondt. Kay skriver god gedigen klassisk fantasy med sans for det episke og knytter det sammen med vores verden. 
1. Sommertræet
2. Den vandrende ild
3. Den mørkeste vej

Stephen King: Det mørke tårn
”Det sorte tårn” er en serie på ti bind, hvor King, der ellers mest er kendt som horror-forfatter, legende springer mellem genrer og verdener og bøger for den sags skyld. Sagaen om Det Sorte Tårn er historien om revolvermanden Rolands lange rejse mod titlens tårn og er et storslået epos, der kan læses på flere planer. Rolands forhistorie er også udgivet som tegneserier.
Serien består af:
1. Revolvermanden
2. Udvælgelsen
3. Ødemarken
4. Troldmanden og glaskuglen
5. Ulvene
6. Susannah
7. Det mørke tårn
Tegneserierne:
1. Revolvermanden
2. Den lange vej hjem

Charlotte Weitze
Charlotte Weitze skriver bøger og noveller, der foregår i tusmørket mellem sagn og virkelighed. Hun begår en særlig form for dansk magisk realisme, hvor eventyrverdenen bryder så småt igennem
til vores hverdag – med et sikkert øje for sprog og stemning.
Novellesamlinger:
1. Skifting
2. Bjergtaget
3. Mørkets egne
Romaner:
1. Fandekke
2. Brevbæreren

Cassandra Clare: Dødens instrumenter
1. Dæmonernes by
2. Den tavse by
3. Englens by
Den velkendte historie om den unge pige, der indblandes i en skjult krig mellem overnaturlige kræfter får en stilig, humoristisk og actionfyldt behandling i Cassandra Clares serie. Det er ”Vampyrjægeren Buffy” opdateret til et nyt årtusinde.


"I en anden verden"

Elvere, hobbitter, troldmænd og andre har alle tider ført læserne ind i verdener, der er dybt forskellige fra vor egen. Her er der ingen spor af den genkendelige verden, men der er undere, som ikke kunne eksistere andre steder, og væsener, som forhåbentlig ikke kan.


JRR Tolkien: Ringenes Herre
”Ringenes herre” er det stykke fantasy, som stort set alle kender. Det er et stort værk med dybt mytologisk afsæt, som spreder sig ud over den trilogi, som også har hærget biografer og fjernsyn overalt. ”Hobbitten” fortæller, hvordan Saurons ring havnede i lommen hos en undselig hobbit. ”Eventyret om ringen”, ”De to tårne” og ”Kongen vender tilbage” er den episke fortælling om Midgårds kamp mod den onde Sauron ”Silmarillion” er en række myter og sagn, der lægger bunden for Tolkiens verden og viser det store stykke arbejde, han har gjort. ”Hurins børn” er en mytisk fortælling fra Midgårds første alder, fuldendt af Tolkiens søn.

Terry Pratchett: Diskverden
Terry Pratchett er en gudsbenådet humorist, og hans mest kendte frem bringelse er Diskverden. Det er en flad verden, der balancerer på ryggen af fire elefanter, som igen står på ryggen af en skildpadde, der svømmer gennem universet. Serien starter som parodier på klassisk fantasy, men med hvert bind
bliver de til meget mere end det.
Diskverden
1. Magiens farve
2. Det fantastiske lys
3. Den ottende datter
4. Dødens lærling
5. Megamagikeren
Mageløs Maurice og hans rådsnare rotter
(udenfor kronologi)
Tiffany Smertling:
1. De små blå mænd
2. En hat fuld af himmel
3. Vintersmeden

Mervyn Peake: Gormenghast
Titus Groan er den 77. jarl af Gormenghast og vokser op i det gotisk dystre slot, der synes at brede sig over umådelige områder, samtidig med at det er umuligt klaustrofobisk. Peakes verden er en verden af sten og dybe skygger, hvor intriger vokser vildt.
1. Titus Groan
2. Gormenghast
3. Titus alene

Christian Haun: Jor
2005, 300 sider
Den danske forfatter har begået en fantasyroman, der er mere beskidt end de fleste. Her kæmper personerne sig først gennem barndommen og siden gennem mudderet, da borgerkrig bryder ud i landet Novavon. Der er ikke tale om klassisk fantasy med heltemodige riddere og stor magi, men om en kompleks verden, hvor intet er ligetil.

Alex Uth: Marskens hemmelighed
2007, 199 sider
Heirik vokser op i marsken i et lille samfund, hvor alt foregår med bevidstheden om det næsten mytiske Stille Folk, der lever i landet omkring dem. Da det er hans tid til at træde ind i de voksnes rækker, nægter marsken at tage mod hans offer, og uden nogen ved det, svæver han i et ingenmandsland. Men han opdager snart, at hans verden rummer langt flere hemmeligheder end blot
overgangen fra barn til voksen.







 


"Serierne"

Den mere episke del af fantasy genren har en forkærlighed for de længere historier, hvilket betyder, at der er adskillige serier at kaste sig over. Her er et udvalg.

David Eddings
David Eddings skriver bøger, hvor melodramaet er i fokus, og scenen er besat med riddere og magi. Ridder Jernhøg-bøgerne
1. Eleniaden (4 bøger)
2. Ridder Jernhøg (6 bøger)
Belgarion/Malloreon-sagaen
1. Belgarion sagaen (10 bøger)
2. Malloreon sagaen (10 bøger)

Dragonlance
Dragonlance-serierne starter med at omhandle en lille gruppe venner, der involveres i selve gudernes kampe. Grundet seriens popularitet er den udvidet til at omhandle flere af universets afkroge.
Flere serier - her i foreslået læserækkefølge
1. Krøniker (6 bind)
2. Legender (6 bind)
3. Heltenes børn (4 bind)
4. Kaos krøniken (2 bind)
5. Sjæle-krøniken (6 bind)
6. Døde-krøniken (4 bind)
7. Forhistorier (12 bind)
8. Heltesagn (12 bind)
9. Draconianer krøniken (4 bind)
10. Dragonlance fortællinger (2 bind)
11. Minotaurkrøniken (6 bind)
12. De glemte krøniker (indtil videre 2
bind)

John Flanagan: Skyggens lærling
I et fantasy-univers med masser af middelalderstemning kommer Will I lære hos Skyggen og dermed Kongens efterretningstjeneste.
1. Gorlans ruiner
2. Den brændende bro
3. Det vinterfrosne land
4. Pagten med skandierne
5. Troldmanden i nord
6. Belejring af Macindaw
7. Løsepenge
8. Clonmels konger

Trudi Canavan: Magikerens lærling ( 3 bind )
Han befamlede Tessia og begyndte at løsne hendes tøj. Hun fik gåsehud af afsky over hele kroppen. Det dunkede i hendes hoved som var det ved at sprænges. Væk! Væk! Forsvind! tænkte Tessia, og følte en voksende kraft inden i sig. Kort efter lød et rungende brag og et flammende lysskær fyldte rummet ... Følg Tessia fra det øjeblik hvor hun opdager at hun har magiske kræfter.
1. Tessia
2. Invasionen
3. Opdagelsen

 
Trudi Canavan: De Sorte Troldmænd ( 3 bind )
Triologien handler om slumpigen Sonea, der finder ud af, at hun har magiske kræfter, selvom hun ikke burde have dem, og hvordan hun forsøger at tackle disse kræfter.
1. Troldmandslavet
2. Novicen
3. Højmagien
 

2 kommentarer:

SanneBogorm sagde ...

Har du læst dem alle sammen eller nogen du gerne vil læse?

Unknown sagde ...

Hej Sanne. Nej jeg har desværre langtfra læst alle disse bøger. Men Fantasy genren er nok min favorit, og alle disse bøger er nogen jeg på sigt godt kunne tænke mig at læse. Har vel læst 20% af dem jeg skriver om her :)